Αρχική arrow Kefalonizw...ντας με την Κατερίνα Φωκά arrow Δεύτερος Κύκλος Βιωματικών Εργαστηρίων. " Νους και Σώμα στην Τέχνη " με την Γεωργία Φραγκιά

Δεύτερος Κύκλος Βιωματικών Εργαστηρίων. " Νους και Σώμα στην Τέχνη " με την Γεωργία Φραγκιά

Πέμπτη, 04 Φεβρουάριος 2016

Δεύτερος Κύκλος Βιωματικών Εργαστηρίων.
" Νους και Σώμα στην Τέχνη " με την Γεωργία ΦραγκιάΡεπορτάζ - Φωτογραφίες
Κατερίνα Φωκά

Ο δεύτερος κύκλος Βιωματικών Εργαστηρίων , που έγινε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, στο Σπίτι του Δασκάλου, με την Γεωργία Φραγκιά , με τίτλο " Νους και Σώμα στην Τέχνη ", ήταν μιά ευχάριστη έκπληξη γιά τους συμμετέχοντες.

Περιελάμβανε δύο βιωματικές δράσεις, η πρώτη με stencil ( Andy Worhol ) και η δεύτερη με dripping ( Jackson Pollock ) Η καλλιτέχνης Γεωργία Φραγκιά, μίλησε γιά τις επιρροές και τις αντιλήψεις τους , καθώς και γιά τα κινήματα της εποχής τους. Οι συμμετέχοντες αφού έμαθαν ορισμένα πράγματα για τις τεχνικές αυτές ( μεταξοτυπία και dripping ), στο τέλος του μαθήματος δημιούργησαν το δικό τους έργο, ατομικά η ομαδικά, χρησιμοποιόντας την φαντασία , το συναίσθημα και το σώμα τους. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό.
Η Γεωργία Φραγκιά στο τέλος του μαθήματος μας μίλησε γιά την επιλογή της , να διδάξει την τεχνική των Andy Worhol και Jackson Pollock.

" Λατρεύω την σύγχρονη τέχνη. Ήθελα να δώσω έμφαση στους σύγχρονους καλλιτέχνες , που είναι πιό κοντά στην εποχή μας.Ο τ'ιτλος που επέλεξα " Νους και Σώμα στην Τέχνη ", μας παραπέμπει στους δύο καλλιτέχνες. Ο Andy Worhol, χρησιμοποιούσε τον νου και ο Jackson Pollok το σώμα του, την κίνηση και τον αυθορμητισμό.Ο Andy Worhol, είναι από τους κυριότερους εκπροσώπους της Pop Art, και αντλεί τα θέματα του από τον μαζικό καταναλωτισμό . Αναπαράγει ζωγραφικά γνωστά βιομηχανικά προιόντα , διαφημίσεις, η χαρακτήρες από κόμικς. Πολλές από τις δουλειές του δημιουργήθηκαν με την χρήση της τεχνικής της μεταξοτυπίας. Η μεταξοτυπία είναι μιά δημοφιλής τεχνική τόσο στις Καλές Τέχνες όσο και στην βιομηχανία, στην οποία χρησιμοποιείται κυρίως γιά εκτύπωση διαφόρων θεμάτων πάνω σε μπλούζες , καπέλα, γιαλί κλπ. Το κίνημα της Pop Art, έκανε ευρύτερα γνωστή την τεχνική αυτή.

Ο Jackson Pollock, ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσσιονισμού,Επινόησε την τεχνική του dripping, κατά την οποία τοποθετούσε στο έδαφος τον καμβά και έσταζε πάνω του την μπογιά. Τον ενδιέφερε όχι το αποτέλεσμα αλλά η δράση εκείνη την στιγμή. Επεξεργαζόταν σχολαστικά τους πινακές του οι οποίοι αποτελούν ως επί το πλείστον αφηρημένες συνθέσεις μεγάλων διαστάσεων. Οι τεχνικές που ανέπτυσσε αποκαλούνται συχνά με τον όρο action painting.

Επέλεξα λοιπόν τους δύο αυτούς καλλιτέχνες , γιατί οι τεχνικές τους είναι εύκολες, μπορεί να τις κάνει οποιοσδήποτε και γίνονται με απλό τρόπο.Τέλος, ήθελα οι συμμετέχοντες να φύγουν με μιά άλλη , νέα ματιά γιά τις εικαστικές τέχνες και τους καλλιτέχνες ".

Να ευχαριστήσουμε την Γεωργία Φραγκιά και ας την γνωρίσουμε .
Γεννήθηκε το 1975 και κατάγεται από την Λειβαθώ της Κεφαλονιάς, Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. με κατεύθυνση ζωγραφική και γλυπτική. Έχει ασχοληθεί με την αγιογραφία , με την σκηνογραφία , με την εικονογράφηση βιβλίων, με την φωτογραφία κια με την βιντεογραφία. Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε Δημόσια ΙΕΚ. Σήμερα είναι καθηγήτρια εικαστικών σε σχολεία στην Κεφαλονιά και παράλληλα δραστηριοποιείται στην σύγχρονη τοιχογραφία και τις γλυπτικές κατασκευές.

Κλείνοντας να δώσουμε γι' ακόμη μιά φορά συχαρητήρια στο Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο για την πραγματικά υπέροχη διοργάνωση.

Της Κατερίνας Φωκά    

Comments:

< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Σεπ 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/10/21
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 06:55
Δύση: 17:49

Σελήνη
12 ημερών

Ιλαρίωνος, Σωκράτους, Θεοδότης μάρτυρος, Φιλοθέου, Βαρνάβα και Ιλαρίωνος των οσίων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...