Αρχική arrow Kefalonizw...ντας με την Κατερίνα Φωκά arrow Ο Κεφαλονίτης "Ιντιάνα Τζόουνς"

Ο Κεφαλονίτης "Ιντιάνα Τζόουνς"

Σάββατο, 16 Απρίλιος 2016

Ο Κεφαλονίτης "Ιντιάνα Τζόουνς"

Ο Κεφαλονίτης
Διαβάστε για τον Διονύση Σταματελάτο!

Το συμπατριώτη μας που πάτησα στις περισσότερες κορυφές της γης.

Της Κατερίνας Φωκά


Ο Διονύσης Σταματελάτος είναι ο πρώτος Κεφαλονίτης που ανέβηκε στα Ιμαλάια Ο Διονύσης Σταματελάτος γεννήθηκε στο Διγαλέτο στο Πυργί το 1928 και αναμφίβολα είναι ο Κεφαλονίτης "Ιντιάνα Τζόουνς", αφού έχει πατήσει στις κορυφές των περισσότερων βουνών της γης και έχει περιηγηθεί σε όλες τις ηπείρους.


Ξεκίνησε στην ηλικία των 30 ετών την αγαπημένη του ενασχόληση, την ορειβασία και όπως αποδείχτηκε, με το πέρασμα των χρόνων έγινε γι' αυτόν τρόπος ζωής. Η επαφή με την ομορφιά των βουνών και η μαγεία της εξερεύνησης  τον έκαναν να θέλει συνέχεια να βιώνει την αίσθηση της ελευθερίας, πατώντας την κορυφή των βουνών. Έχει ανέβει σχεδόν σε όλα τα Ελληνικά βουνά και έχει φτάσει μέχρι και την πιο ψηλή κορυφή τους.


Οι βουνοκορφές της Ευρώπης φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τον κατάλογο του δραστήριου Κεφαλονίτη. Οι Άλπεις και τα Πυρηναία ήταν γι' αυτόν μιά ακόμη πρόκληση. Οι δράσεις του συνεχίζονται ασταμάτητα και στις υπόλοιπες ηπείρους. Καύκασος, Κιλιμάντζαρο, Μάτσου Πίτσου, Χουαράζ και αναρίθμητες άλλες κορυφές και βουνά. Μα η πιο μεγάλη του εμπειρία ήταν αυτή που έζησε δίπλα στο πλευρό του Κώστα Τζιβελέκα , όταν ανέβηκε με την αποστολή του στα Ιμαλάια , στην Αναπούρνα. Ο Κώστας Τζιβελέκας, είναι ο πιο έμπειρος 'Ελληνας ορειβάτης. Μαζί του σαν μέλος της αποστολής του και σαν αρχηγός της δεύτερης ομάδας του, έφτασαν στην κορυφή Ματσαπουτσάρε στα 6997 μέτρα. Η Αναπούρνα, είναι ορεινός όγκος στο βόρειο κεντρικό Νεπάλ, τμήμα των Ιμαλαϊων. Η ψηλότερη κορυφή του ορεινού όγκου, είναι η Αναπούρνα 1, ύψους 8.093 μέτρων. Ο ορεινός όγκος , περιλαμβάνει 13 κορυφές, άνω των 7.000 μέτρων και άλλες 16, άνω των 6.000 μέτρων. Ο όγκος της Αναπούρνα περιλαμβάνει τα βουνά Λαμτζουγκ Ιμάλ, Χιουτσούλι, Βαραχασικάρ, Κανγκσάρ Κάνγκ, Τάρκε Κάνγκ και Γκανγκατούρνα. Σε αυτά προσθέτουμε και τις 5 κορυφές της Αναπούρνα και τη μαγευτική Ματασαπουτσάρε (ουρά ψαριού). Σε αυτή την κορυφή ανέβηκαν και οι δύο ομάδες, με αρχηγούς τον Κώστα Τζιβελέκα και τον Διονύση Σταματελάτο. Οι περιπέτειες όμως του Κεφαλονίτη, δεν σταματούν στα βουνά, γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο και έκανε και ένα όνειρο του πραγματικότητα. Επισκέφθηκε στην Νέα Ζηλανδία, το χωριό του  Έντμουν Χίλαρι, τον πρώτο εξερευνητή, που πάτησε το πόδι του στο Έβερεστ.


'Όταν μετά από χρόνια επέστρεψε μόνιμα στην Κεφαλονιά, άρχισε τις περιπλανήσεις του στα εδώ βουνά και άνοιξε πολλές διαδρομές. Το 1995, έκανε προσπάθειες για την ίδρυση ενός ορειβατικού συλλόγου. Σήμερα ο Διονύσης Σταματελάτος ζει στην Σάμη, όπου και τον επισκεφθήκαμε  και όπως μας είπε δεν θα άλλαζε τίποτε στην ζωή του. Η επαφή με τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στα βουνά, ο αγώνας για να φτάσεις στον προορισμό σου, η αλληλεγγύη που αναπτύσσεται με τα μέλη της ομάδας, η άγρια ομορφιά του βουνού  και η επαφή με την φύση συνθέτουν το πραγματικό νόημα της ορειβασίας.
Πηγή: kefaloniamas.gr

Της Κατερίνας Φωκά

Comments:

< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Σεπ 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/10/23
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 06:57
Δύση: 17:47

Σελήνη
14 ημερών

Ιακώβου του αδελφοθέου, Ιγνατίου Κων/πόλεως, Ιωάννου νεομάρτ.
(Ιάκωβος)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...