Απόψε Ταινία: Fight Club

Σάββατο, 29 Νοέμβριος 2014

Απόψε Ταινία!

Fight Club

Κυριακή στον ALPHA στις 23:15

O Edward Norton είναι ένας τίποτας υπάλληλος ασφαλιστικής εταιρίας που πάσχει από αυπνίες. Μοναδική του παρηγοριά είναι τα ψώνια απ΄το ΙΚΕΑ και τα support groups ατόμων με καρκίνο, χώρις όμως ο ίδιος να πάσχει απ΄τη νόσο. Η ζωή του θα αλλάξει στην διάρκεια μιας πτήσης όπου θα γνωρίσει τον παραγωγό σαπουνιού Tyler Durden. Οι δύο τους σε μια στιγμή διαύγειας, θα ιδρύσουν μια παράνομη λέσχη αγώνων ένας αναντίον ενός, και θα κάνουν κατάληψη σε ένα παλιό σπίτι, το οποίο αργότερα θα μετατραπεί σε κοινόβιο για τα υπόλοιπα μέλη του club. Εκεί πλέον θα οργανωθεί το σχέδιο με το πιο γαμάτο όνομα όλων το εποχών....το Project Mayhem.


To Fight Club είναι αριστούργημα γιατί το δημιούργησαν οι κατάλληλοι συντελεστές, την κατάλληλη χρονική στιγμή, το 1999.
Στην ουσία η αισθητική της ταινίας, είναι η αποδόμηση των καλογυαλισμένων εικόνων του MTV, των διαφημηστικών και της πασαρέλας των '90s, της δεκαετίας του απόλυτου ατομικισμού σε ολόκληρη την ιστορία του δυτικού κόσμου.
Ιδανικός για να διαστρεβλώσει αυτήν την εικονολατρεία, δεν μπορούσε να είναι άλλος, παρα κάποιος που βοήθησε να δημιουργηθεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο David Fincher, που σαν κορυφαίος σκηνοθέτης μουσικών video και διαφημιστικών, ήξερε ακριβώς πως να δείξει την σκοτεινή πλευρά της ίδιας του της ουτοπίας.
Το ίδιο ισχύει και για τον Brad Pitt, ο οποίος με τα διαφημιστικά της Levi's αντιπροσώπευε τέλεια εκείνη τη γενιά του φαίνεσθαι, δηλαδή μοντέλων που γίνονταν διασημότητες, μόνο και μόνο επειδή το παρουσιαστικό ήταν ο Κανόνας. Στο Fight Club όμως απέδωσε μια πιο βρώμικη και φθαρμένη πλευρά του ευατού του, χάρις κυρίως τον ενδυματολόγο του, που πιθανότατα έκλεβε μπουγάδες από ρωσικές συνοικίες.

Επίσης ο βαμπ χαρακτήρας της Marla που ενσάρκωσε η Helena Bonham Carter, διαθέτει πολλά αλλοιωμένα στοιχεία από ένα άλλο μεγαλό σύμβολο των '80 και '90, την Madonna. Μάλιστα στη διάρκεια της προπαραγώγης είχε πέσει η ιδέα να προτείνουν τον ρόλο στην βασίλισσα της ποπ, ευτυχώς όμως επικράτησε η λογική." Έχουμε κάτι καλό εδω, ας μην το γαμήσουμε."
Γενικά όλη αυτη η τερατοποίηση των nineties μπορεί να συνοψιστεί στην εικόνα του Meat Loaf με τις βυζάρες του.


Τελικά τα 90s έγιναν ευχάριστες αναμνήσεις και το Fight Club αποδείχθηκε προφητικό, αφού ακριβώς όπως και στο τελος της ταινίας, όλοι είδαμε κτίρια να πέφτουν και την οικονομία να καταρέει.
Στο Fight Club η καταστροφή δεν έρχεται όμως από τζιχαντιστές, αλλά από τριαντάρηδες τις μεσαίας τάξης που δουλεύουν βαρετές δουλειές και δικαίως πιστεύουν οτι εξαπατήθηκαν από τον καταναλωτισμό και ναρκισσισμό που τους τά'ι'σε το σύστημα. Βλέπουμε δηλαδή μια δίψα για εκτόνωση, από την πιο κακομαθημένη γενιά του προηγούμενου αιώνα, την generation X. Αυτή είτε είναι συναισθηματική εκτόνωση π.χ. μεσα από τα support groups που επισκέπτεται ο Edward Norton, είτε σωματική με τα ξυλίκια στις υπόγες.
Αυτό όμως που κάνει το Fight Club σπουδαία ταινία είναι κάτι που στην ουσία του λείπει. Ένα αφαιρετικό στοιχείο, που είναι όμως ζωτικής σημασίας στην δραματουργία, και αυτό είναι ο εχθρός. Οι ήρωες δεν συναντούν εμπόδια, ούτε τους κυνηγάνε οι αρχές, παρά μόνο βάλλονται από τις ψεύτικες ζωές και προσδοκίες τους, δείχνοντας μας έτσι οτι δεν υπάρχουν βάρβαροι, γιατί απλούστατα οι βάρβαροι είμαστε εμείς.


Στον ALPHA Κυριακή στις 23:15

Mad Martigan
Comments:

Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 30 Νοέμβριος 2014
< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Σεπ 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/10/21
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 06:55
Δύση: 17:49

Σελήνη
12 ημερών

Ιλαρίωνος, Σωκράτους, Θεοδότης μάρτυρος, Φιλοθέου, Βαρνάβα και Ιλαρίωνος των οσίων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...