Αρχική arrow Καλλιτεχνικά Νέα arrow Η Λογοτεχνία στην Κεφαλονιά

Η Λογοτεχνία στην Κεφαλονιά

Κυριακή, 22 Σεπτέμβριος 2013

Η Λογοτεχνία στην Κεφαλονιά

Ενα μυθιστόρημα με ήρωες Κεφαλονίτες, του Διονύση Αλυσανδράτου και η αποκλειστική συνέντευξη στο Kefalonizw.com και την Κατερίνα Φωκά

Με ήρωες Κεφαλονίτες, το βιβλίο " Οι μνήμες των ψυχών ", του Κεφαλονίτη συγγραφέα Διονύση Αλυσανδράτου,κυκλοφορεί από τις εκδόσεις " ΛΥΚΟΦΩΣ ", και διατίθεται αποκλειστικά από τα καταστήματα PUBLIC, αλλά και ηλεκτρονικά στην παγκόσμια κοινότητα μέσω της AMAZON.


Μιά πλοκή, που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Στις 400 σελίδες του μυθιστορήματος, ο συγγραφέας Διονύσης Αλυσανδράτος, επιχειρεί κατάβαση στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής και των σχέσεων.
H ζωή της Νάσια Χαρίτου είναι μια διαρκής πορεία στο απόλυτο σκοτάδι,με ανησυχητικούς θορύβους στο κατόπι της.Η αμνησία και η μανία καταδίωξης που την κυριεύουν την οδηγούν στο ιατρείο του ψυχολόγου Αλέξανδρου Φιλιππάτου.Είναι όμως,μόνο η τύχη που της στέλνει σε εκείνον ή και η διαίσθησή της που της λέει ότι μπορεί να εμπιστευτεί έναν άγνωστο περισσότερο από τον σύζυγό της;
Η είσοδος του ψυχολόγου στη ζωή της Νάσιας περιπλέκει περισσότερο το μωσαικό των συμπτώσεων.Το παρελθόν της καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου και όσοι φαίνεται να γνωρίζουν κάτι βρίσκονται μυστηριωδώς δολοφονημένοι.
Μπορεί η ψυχή να σε οδηγήσει σε αυτό που ο νους κρύβει;Ο ψυχολόγος και η Νάσια ξεκινούν ένα ταξίδι προς την αλήθεια,με εχθρούς τον φόβο της λήθης και με κίνδυνο για τη ζωή τους.
Είναι αρκετή η θέλησή τους για να αναδειχθούν σε μια μάχη που η λογική λέει ότι είναι χαμένη;
Σε αυτά τα ερωτήματα θα λάβει ο αναγνώστης απαντήσεις όταν ολοκληρώσει την ανάγνωση του μυθιστορήματος που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΥΚΟΦΩΣ και διατίθεται αποκλειστικά από τα καταστήματα PUBLIC.Η επιλογή του συγκεκριμένου τρόπου διάθεσης έγινε,γιατί τα PUBLIC υποστηρίζουν το ελληνικό βιβλίο.Απόδειξη η υποστήριξη που προσέφεραν στον Διονύση Αλυσανδράτο για να κάνει τα πρώτα του βήματα στην συγγραφή.Μάλιστα η συμφωνία της αλυσίδας PUBLIC με την AMAZON αποδεικνύει ότι υλοποιούν εξωστρεφή πολιτική στις πωλήσεις ελληνικού βιβλίου.Το όφελος είναι σημαντικό,κυρίως για την ομογένεια,που βρίσκει δίαυλο επαφής με το ελληνικό βιβλίο.
Βρήκαμε τον συγγραφέα Διονύση Αλυσανδράτο στα Μακρτυώτικα και παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην Κατερίνα Φωκά.

Το μυθιστόρημα «Οι μνήμες των ψυχών» αποτελεί την πρώτη σας συγγραφική προσπάθεια. Τι θέλετε να πείτε μέσα από τις 400 σελίδες στους αναγνώστες; Κυρίως, τι θέλετε να μοιραστείτε μαζί τους;

Όταν ξεκίνησα να γράφω το μυθιστόρημα δεν είχα καθόλου υπόψη μου ότι θα έφτανε στους αναγνώστες. Ήταν για μένα μια ιστορία που βυθιζόμουν μέσα της για να ξεφύγω από την ανιαρότητα της καθημερινότητας. Έπρεπε λοιπόν, για να πετύχει το σκοπό της, να καταπιάνεται με θέματα που με απασχολούσαν πάντοτε. Το κυριότερο από αυτά είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Έφτιαξα ήρωες από διάφορες πάστες και τους έβαλα να αλληλεπιδράσουν, προσπαθώντας κάθε φορά να ταυτιστώ μαζί τους, με σκοπό να φτάσω στην καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης φύσης.
Αυτό που θέλω να μοιραστώ λοιπόν με τους αναγνώστες μου είναι το ταξίδι προς την κατανόηση της φύσης μας, ως άνθρωποι. Το ταξίδι μας ίσως είναι κοινό, μα ο προορισμός ανήκει στον καθένα.


Πού καταλήγετε; Η θέληση του ανθρώπου μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία μηχανισμούς που προσπαθούν να ασκήσουν έλεγχο στη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του;

Όχι πάντα. Θέλει και πολλή τύχη. Πιστεύω όμως πως η θέληση μπορεί να μας κάνει να ξεπεράσουμε μικρές αλλά και μεγάλες φοβίες και να δράσουμε πιο τολμηρά. Η θέληση είναι προτροπή. Παρόλα αυτά από μόνη της δεν αρκεί, πρέπει να συνοδεύεται και από επιμονή.

Έχετε σπουδάσει φυσική. Πώς ένας νέος και εν προκειμένω εσείς, κάνει τη διαδρομή από την επιστήμη στη λογοτεχνία;

Σπούδασα φυσική με σκοπό να κατανοήσω τους μηχανισμούς λειτουργίας της φύσης, περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε όλοι. Το επόμενο βήμα ήταν για εμένα να κατανοήσω καλύτερα τον ίδιο τον άνθρωπο. Η συγγραφή μου δίνει τη δυνατότητα να το κάνω αυτό. Επιπλέον, όπως όλες οι μορφές δημιουργίας, η συγγραφή είναι μαγική. Μπορείς από το τίποτα, τη λευκή σελίδα, να φτιάξεις έναν ολόκληρο κόσμο και να τον μοιραστείς με τους αναγνώστες σου. Αυτό και μόνο με γοητεύει.

Ποια είναι η σχέση σας με την Κεφαλονιά και πόση δόση του νησιού μας υπάρχει μέσα στις σελίδες του βιβλίου σας;

Η Κεφαλονιά είναι η πατρίδα μου και όπως πίστευα πάντοτε, ένας πολύ ιδιαίτερος τόπος. Ο ήρωας του βιβλίου είναι από Κεφαλονιά, ακόμα και το όνομα «Χαρίτος» είναι κεφαλλονίτικο. Παρόλα αυτά δεν θέλησα να τοποθετήσω την υπόθεση στο νησί. Αν το είχα κάνει, φοβάμαι πως το βιβλίο θα ήταν αρκετά ογκωδέστερο!
Οι Κεφαλλονίτες, ως κάτοικοι αυτού του ιδιαίτερου τόπου, έχουν και αυτοί ιδιαιτερότητες. Από μικρός άκουγα ιστορίες για συμπατριώτες μου, τους οποίους η ζωή τους οδήγησε σε τόπους μακρινούς και σε συνθήκες δύσκολες. Παρόλα αυτά όμως, κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις δυσκολίες που τους έριξε η ζωή και να τις μετατρέψουν σε ευκαιρίες για κάτι καλύτερο. Όποιος διαβάσει το βιβλίο θα διαπιστώσει πως ο Αλέξανδρος Φιλιππάτος, κεντρικός ήρωας του βιβλίου, κάνει το ίδιο.


Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει επικρατήσει το εμπορικό βιβλίο; Μπορούν συγγραφείς που έχουν να μας πουν κάτι διαφορετικό, να βρουν έκφραση σε αυτό το περιβάλλον;

Ο όρος «εμπορικό βιβλίο» έχει αρνητική έννοια μόνο αν ταυτίζεται με τον όρο «εύκολο βιβλίο». Για μένα εύκολα βιβλία είναι εκείνα τα βιβλία όπου κεντρίζουν μεν το ενδιαφέρον των αναγνωστών, αλλά εκπληρώνουν τον σκοπό τους με την αγορά τους. Θεωρώ πως ένα καλό βιβλίο δεν το αγοράζεις αλλά επενδύεις τα χρήματα και τον χρόνο σου σε αυτό.
Συνεχίζοντας τον συλλογισμό, σε μια κοινωνία με καλό μορφωτικό επίπεδο, εμπορικό βιβλίο θα μπορούσε να σημαίνει το βιβλίο που περιέχει τα έργα ενός ποιητή ή ενός φιλοσόφου. Συνεπώς, αν με την ερώτησή σας εννοείτε πως έχει πλέον επικρατήσει το εύκολο βιβλίο, τότε θα έλεγα πως είναι αυτό καθρέφτης της κοινωνίας μας. Παρόλα αυτά θεωρώ πως συγγραφείς που έχουν κάτι να πουν και φλέγονται να το κάνουν, αν έχουν επιμονή και θέληση, θα βρουν τελικά το δρόμο προς το αναγνωστικό κοινό. Το δικό μου έργο βρήκε σύμμαχο στις Εκδόσεις Λυκόφως και στην αλυσίδα καταστημάτων Public  που με έχουν στηρίξει πολύ.

Ευχαριστούμε τον Διονύση Αλυσανδράτοπου επέλεξε εμάς για την παρουσίαση του βιβλίου του και για την συνέντευξη. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία


Comments:

Τελευταία ενημέρωση Κυριακή, 22 Σεπτέμβριος 2013
< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Σεπ 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/10/21
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 06:55
Δύση: 17:49

Σελήνη
12 ημερών

Ιλαρίωνος, Σωκράτους, Θεοδότης μάρτυρος, Φιλοθέου, Βαρνάβα και Ιλαρίωνος των οσίων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...