Αρχική arrow Καλλιτεχνικά Νέα arrow Offrandes Seculaires - "Κοσμικές Σπονδές".

Offrandes Seculaires - "Κοσμικές Σπονδές".

Δευτέρα, 06 Απρίλιος 2015

"Offrandes Seculaires" - "Κοσμικές Σπονδές"

Ποιητική Συλλογή του Κώστα Ευαγγελάτου στη Γαλλική γλώσσα

Πενηνταεπτά ποιήματα του εικαστικού, λογοτέχνη, περφόρμερ, θεωρητικού της τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου εκδόθηκαν από τις εκδόσεις "Συλλογές" του Αργύρη Βουρνά, στη γαλλική γλώσσα, με τίτλο:
"Offrandes Seculaires" - "Κοσμικές Σπονδές".

Πρόκειται για μία ενδεικτική ανθολόγηση της ποιητικής γραφής του Ευαγγελάτου με επιλεκτική έμφαση στα λυρικά του ποιήματα.
Είναι γνωστοί οι δεσμοί του κοσμοπολίτη δημιουργού με τη σύγχρονη Γαλλική καλλιτεχνική ζωή. Ιδιαίτερα οι επιτυχημένες ατομικές εκθέσεις έργων του στο Παρίσι και άλλες πόλεις από 1988-2012. Όλα τα επιλεγμένα ποιήματα που μεταγράφηκαν στη γαλλική γλώσσα περιλαμβάνονται στη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του "Αλέα Προσομοίων", εκδ. Απόπειρα, Αθήνα 2002.

Την έκδοση προλογίζει ο Matthew Jennett (το κείμενό του με τίτλο: L'art «à double tranchant» de Costas Evangelatos"
(Η αιχμηρή τέχνη του Κώστα Ευαγγελάτου) μεταφράστηκε στη γαλλική από την αγγλική πρώτη δημοσίευση του στη συλλογή "COSTAS EVANGELATOS - IN THE SMALL MIRROR ". Περιλαμβάνει επίσης σύντομο βιογραφικό σημείωμα και κοσμείται με είκοσι σχέδια του ποιητή. Ο Κώστας Ευαγγελάτος συνεργάστηκε, όπως το συνηθίζει, για τη μεταφραστική μεταγραφή των ποιημάτων με Γάλλους Ελληνιστές και Έλληνες ειδικούς.
Η αισθητική αρτιότητα της έκδοσης και η ποικιλία της ποιητικής γραφής του που αποδίδεται έντεχνα στη γαλλική γλώσσα συντελεί στη διάδοση του ποιητικού έργου του Κώστα Ευαγγελάτου στο γαλλόφωνο αναγνωστικό κοινό.

Σύμφωνα με την Άννα Χ. Μαρκοπούλου, διδάκτορα των Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris V - René Descartes), η ποιητική συλλογή του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο Offrandes séculaires είναι μία αληθινή ερωτική πανδαισία προσφορών στο βωμό του έρωτα και του θανάτου. Αν το έργο τέχνης, σύμφωνα με τον Kant, θα πρέπει να είναι ελεύθερο από κάθε καταναγκασμό αυθαίρετων κανόνων, ως εάν ήταν προϊόν μονάχα της φύσης, ο Κώστας Ευαγγελάτος το επιτυγχάνει: Σπάει τα δεσμά των καταναγκασμών των κανόνων και δημιουργεί ένα δικό του μέτρο, μια νέα ποιητική τέχνη, που παραλύει αθροίσεις και ισοζύγια.

Η ποιητική αυτή συλλογή διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες, οι οποίες αντιστοιχούν σε πέντε διακριτές περιόδους γόνιμης δημιουργίας του ποιητή. Έτσι ο ποιητής, μέσω αυτής της διάρθρωσης, αφήνει να διαφανούν τα ποιητικά του βιώματα, έτσι όπως αυτά εκτυλίσσονται μέσα στη διαχρονία και, ως εκ τούτου, επιτρέπουν στον αναγνώστη να διαβάσει, μέσα από τις γραμμές, την ποιητική ζωή του δημιουργού.

Οι προσφορές στο βωμό του έρωτα και του θανάτου αναδεικνύουν την αντίθεση μεταξύ της αφθαρσίας του αγάλματος που, αν και σπασμένο, παραμένει το σύμβολο της αιώνιας ιδέας και της φθοράς του σακάτικου σώματος που εκλιπαρεί για βοήθεια· αναδεικνύουν, επίσης, την ουσία της αιωνιότητας, η οποία πλάθεται μέσα από τη λάξευση μιας αιώνιας μνήμης, δουλεμένης με τη σμίλη των θανατηφόρων εμπειριών μιας χαμένης ζωής. Έτσι, το ποίημα αποβαίνει επίγραμμα μιας ζωής και ενός θανάτου στο χάος, που, όμως, οδηγεί στη λύτρωση...

Comments:

< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Σεπ 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/10/23
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 06:57
Δύση: 17:47

Σελήνη
13 ημερών

Ιακώβου του αδελφοθέου, Ιγνατίου Κων/πόλεως, Ιωάννου νεομάρτ.
(Ιάκωβος)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...