Αρχική arrow Καλλιτεχνικά Νέα arrow Πέθανε ο τεράστιος Ντέιβιντ Μπάουι

Πέθανε ο τεράστιος Ντέιβιντ Μπάουι

Δευτέρα, 11 Ιανουάριος 2016

Πέθανε ο τεράστιος Ντέιβιντ Μπάουι



Πέθανε μετά απο 18μηνη μάχη με τον καρκίνο στα 69 του χρόνια
ο πολύ μεγάλος Βρετανός καλλιτέχνης Ντέιβιντ Μπάουι.


Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε στο Sky News ο εκπρόσωπός του...

Όπως γράφει και η ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα του διάσημου καλλιτέχνη στο Facebook: «10 Ιανουαρίου 2016 - Ο Ντέιβιντ Μπάουι πέθανε ειρηνικά σήμερα περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του μετά από μια θαρραλέα 18μηνη μάχη με τον καρκίνο. Πολλοί από εσάς θα μοιραστούν αυτή την απώλεια, σας ζητάμε όμως να σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή της οικογένειας κατά τη διάρκεια της θλίψης τους».

January 10 2016 - David Bowie died peacefully today surrounded by his family after a courageous 18 month battle with...

Δημοσιεύτηκε από David Bowie στις Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016

Μετά από μια πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ένας από τους επιδραστικότερους μουσικούς της γενιάς του αποχαιρέτησε τα εγκόσμια και πήγε να συναντήσει το alter ego του, Ziggy Stardust σε κάποιον άλλο γαλαξιακό πλανήτη.

Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς, γνωστός ως Ντέιβιντ Μπάουι δημοφιλής Βρετανός μουσικός και παραγωγός της ροκ και σημαντικός εκπρόσωπος της μουσική του 20ού αιώνα, ενώ είχε πάρει μέρος και σε αρκετές ταινίες.

Media Gallery

Έγινε αρχικά γνωστός το 1969, όταν το τραγούδι του Space Oddity έφτασε στο Βρετανικό Τοπ 5. Εμφανίστηκε ξανά το 1972 με το τραγούδι Starman και το ανδρόγυνο alter ego Ziggy Stardust. Αποτελεί ένας σημαντικότερους μουσικούς του Γκλαμ Ροκ.

Στη συνέχεια άλλαξε ξανά το μουσικό στυλ και το 1975 έγινε διάσημος στην Αμερική με το τραγούδι του "Fame" που έφτασε στο νούμερο 1, από το άλμπουμ Young Americans. Το 1983 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Let's dance, το οποίο περιλαμβάνει πολλά επιτυχημένα τραγούδια. Συνέχισε να πειραματίζεται τις δεκαετίας του 1990 και του 2000.

Το 2002 το BBC σε μια δημοσκόπηση τον κατέταξε μέσα στους 100 μεγαλύτερους Βρετανούς, στη θέση 29. Καθ΄ όλη την διάρκεια της καριέρας του, πούλησε πάνω από 140 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Το 2004 το περιοδικό «Rolling Stone» τον κατέταξε 39ο στη λίστα με τους «100 μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών» και 23ο στη λίστα με τους κορυφαίους τραγουδιστές. Το 1996 μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame.

Στις 8 Ιανουαρίου του 2016, ημέρα των 69ων γενεθλίων του, μας έκανε το τελευταίο του δώρο, καθώς κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Blackstar»...

Τα πρώτα χρόνια

Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1947 στο Μπρίξτον του Λονδίνου. Η μητέρα του Μάργκαρετ Μαίρη ήταν σερβιτόρα, ενώ ο πατέρας του Χέιγουντ Στέντον Τζόουνς εργαζόταν στο φιλανθρωπικό ίδρυμα «Barnardo's». Από τα έξι του χρόνια ο Ντέιβιντ είχε αποκτήσει τη φήμη για τις σπάνιες φωνητικές του δυνατότητες.

Γρήγορα μπήκε στη χορωδία του σχολείου του, ενώ το ενδιαφέρον του για τη μουσική έγινε πιο έντονο όταν ο πατέρας του έφερε στο σπίτι δίσκους των Frankie Lymon and The Teenagers, The Platters, Fast Domino, Elvis Presley και Little Richard. Όταν άκουσε το «Tutti Frutti», είπε: «Άκουσα τον Θεό». Από εκείνο το σημείο και ύστερα άρχισε να δραστηριοποιείται όλο και πιο έντονα μουσικά μαθαίνοντας αρχικά γιουκαλίλι, πιάνο και στη συνέχεια και άλλα όργανα.

Το 1961 πήρε ένα σαξόφωνο δώρο από τη μητέρα του και γρήγορα ξεκίνησε τα μαθήματα. Ένα χρόνο αργότερα είχε ένα σοβαρό τραυματισμό όταν ένας φίλος του τον γρονθοκόπησε στο αριστερό μάτι για ένα κορίτσι. Οι γιατροί εξέφρασαν τους φόβους του ότι θα μείνει τυφλός αλλά μετά από μια σειρά επεμβάσεων και νοσηλεία τεσσάρων μηνών, κατάφεραν να σώσουν το μάτι του, ωστόσο του έμεινε μόνιμη μυδρίαση. Παρά τη φιλονικία τους ο Μπάουι και ο Άντεργουντ παρέμειναν καλοί φίλοι.

Τα πρώτα μουσικά βήματα και η καθιέρωση

Σε ηλικία 15 ετών σχημάτισε το πρώτο του συγκρότημα τους «Konrads» όπου έπαιζε κιθάρα έχοντας ως βάση το ροκ εν ρολ σε τοπικά πανηγύρια και γάμους. Στο συγκρότημα ήταν μέλος και ο Άντεργουντ, ο φίλος του που είχε προκαλέσει τη μόνιμη βλάβη στο μάτι.

Εκείνη τη χρονιά, το 1962 ο Μπάουι αποφάσισε να παρατήσει το τεχνικό σχολείο ενημερώνοντας τους γονείς του ότι σκοπεύει να γίνει ένας ποπ σταρ. Λίγο αργότερα απογοητευμένος από τις περιορισμένες φιλοδοξίες των «Konrads» αποφασίζει να τους εγκαταλείψει για να φτιάξει τους «King Bees».

Η θητεία του στους «King Bees» θα κρατήσει και εκεί για λίγο προκειμένου να ενταχθεί στους «Manish Boys» ένα γκρουπ με blues καταβολές. Ακολούθησαν οι «Lower Third», ένα τρίο επηρεασμένο έντονα από τους «Who». Μετά από αρκετά ανεπιτυχή πειράματα με γκρουπ στα μέσα της δεκαετία του '60 αποφασίζει να κάνει σόλο καριέρα, ενώ αλλάζει το όνομα του αρχικά σε Jim Bowie λόγω της σύγχυσης που επικρατούσε εκείνη την εποχή, εξαιτίας της συνωνυμίας του με τον Dave Jones των Monkees.

Τον Απρίλιο του 1967 θα κυκλοφορήσει το solo single «The Laughing Gnome» και έξι εβδομάδες αργότερα το ντεμπούτο του άλμπουμ «David Bowie». Η αρχή της μεγαλειώδους πορείας του στη μουσική και στην τέχνη γενικότερα, σηματοδοτήθηκε τον Ιούλιο του 1969, όταν βγήκε στην κυκλοφορία το τραγούδι «Space Oddity», που κατάφερε να φτάσει το TOP 5 των UK Singles Chart.

Μετά από τρία χρόνια πειραματισμών, το 1972 επανήλθε με την «glam rock era» («εποχή γκλαμ ροκ») όπως την ονόμασε, ενώ εμφανιζόμενος ως το ανδρόγυνο, φανταχτερό alter ego του, «Ziggy Stardust». Αιχμή του δόρατος τότε, ήταν το single «Starman», και το album «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars». Η τότε επίδραση του Μπάουι εκείνη την εποχή, όπως την περιγράφει ο βιογράφος Ντέιβιντ Μπάκλει, «αμφισβήτησε την βασική πεποίθηση της ροκ μουσικής της εποχής του και δημιούργησε ίσως την μεγαλύτερη λατρεία στον λαϊκό πολιτισμό και την κουλτούρα γενικότερα».

Ακολούθησε το 1974-1976 η εποχή της σάουλ, της φανκ και του «Λευκού Δούκα» για τις ανάγκες του οποίου είχε υιοθετήσει μια διατροφή αποτελούμενη από γάλα, πιπεριές και κοκαΐνη. Το 1975 ήταν ακόμα μια χρονιά ορόσημο για την καριέρα του, αφού με το νούμερο ένα single του «Fame» και το album «Young Americans», το οποίο ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως «πλαστική ψυχή».

Οι πειραματισμοί του με την μουσική όμως, δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς το 1976-1979 ήρθε η «Εποχή του Βερολίνου», όταν μετακόμισε στην Ελβετία αγοράζοντας ένα σαλέ στα βόρεια της λίμνης Geneva, κάτι που τον βοήθησε να μειώσει την χρήση κοκαΐνης και να ασχοληθεί με τη άλλη του αγάπη την ζωγραφική, δημιουργώντας μια σειρά μεταμοντέρνων έργων.

Το 1980-1988 ακολούθησε η εποχή του «Νέου Κύματος και της ποπ», το 1989-1991 ήρθε η εποχή «Tim Machine», το 1992-1998 ακολούθησε η «Ηλεκτρονική Περίοδος», το 1999-2012 ήρθε ο «Νεοκλασικός Μπάουι» και κύκνειο άσμα ήταν το 2013-2016 με το «The Next Day» και το «Blackstar».

Η δισκογραφία του

  • David Bowie (1967)
  • David Bowie (also released as Space Oddity) (1969)
  • The Man Who Sold the World (1970)
  • Hunky Dory (1971)
  • The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)
  • Aladdin Sane (1973)
  • Pin Ups (1973)
  • Diamond Dogs (1974)
  • Young Americans (1975)
  • Station to Station (1976)
  • Low (1977)
  • "Heroes" (1977)
  • Lodger (1979)
  • Scary Monsters (And Super Creeps) (1980)
  • Let's Dance (1983)
  • Tonight (1984)
  • Never Let Me Down (1987)
  • Tin Machine (1989)
  • Tin Machine II (1991)
  • Black Tie White Noise (1993)
  • The Buddha of Suburbia (1993)
  • Outside (1995)
  • Earthling (1997)
  • 'Hours...' (1999)
  • Heathen (2002)
  • Reality (2003)
  • The Next Day (2013)
  • Blackstar (2016)


Οι ταινίες που είχε πρωταγωνιστήσει

  • The Man Who Fell to Earth (1976) as Thomas Jerome Newton; received Saturn Award for Best Actor
  • Just a Gigolo (1978) as Paul Ambrosius von Przygodski
  • Christiane F. (1981) cameo as himself
  • The Snowman (1982) narrator in re-released version
  • Baal (1982) as Baal
  • Yellowbeard (1983) the sailor wearing shark fin - The Shark
  • Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983) as Maj. Jack 'Strafer' Celliers
  • The Hunger (1983) as John Blaylock
  • Jazzin' for Blue Jean (1984) as Vic and Screaming Lord Byron
  • Labyrinth (1986) as Jareth the Goblin King
  • Absolute Beginners (1986) as Vendice Partners
  • The Last Temptation of Christ (1988) as Pontius Pilate
  • The Linguini Incident (1991) as Monte
  • Dream On (TV series) (1991) as Sir Roland Moorecock
  • Basquiat (1996) as Andy Warhol
  • Gunslinger's Revenge (1998) as Jack Sikora
  • Everybody Loves Sunshine (1999) as Bernie
  • Mr. Rice's Secret (2000) as William Rice
  • Zoolander (2001) cameo as himself; nominated for MTV Movie Award
  • The Prestige (2006) as Nikola Tesla

Πηγή: sdna

Comments:

Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 11 Ιανουάριος 2016
< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 Δεκ Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2017/11/18
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 07:25
Δύση: 17:20

Σελήνη:
Νέα Σελήνη

Πλάτωνος, Ζακχαίου και Ρωμανού μαρτύρων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...