Αρχική arrow Καλλιτεχνικά Νέα arrow Σάτιρα και Ρίμνες τση Κεφαλονιάς

Σάτιρα και Ρίμνες τση Κεφαλονιάς

Σάββατο, 01 Αύγουστος 2015

Το Βιβλίο της Εβδομαδας

Η "Σάτιρα και Ρίμνες τση Κεφαλονιάς"

Το τελευταίο έργο του σπουδαιότερου εν ζωή Κεφαλονίτη σατιρικού ποιητή Γεράσιμου Αυγουστάτου

Πρόταση του Βιβλιοπωλειου "Κύβος"


"...Ο Γεράσιμος Αυγουστάτος εμπνέεται από οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή του. Σατιρίζει πρόσωπα και πράγματα - σημαντικά και ασήμαντα. Καυτηριάζει την αλλοτρίωση και την ξενομανία, το ρουσφέτι και τη διαπλοκή, την αποχαύνωση και τη μωροφιλοδοξία. Μαστιγώνει το στραβό και το ανάποδο, το αταίριαστο και ψεύτικο. Σαρκάζει τους "έξυπνους" και τους σύγχρονους κομματάρχες, υμνεί τους καλοκάγαθους λαϊκούς τύπους.
Με τους στίχους του αποθανατίζει γεγονότα και πρακτικές, πρόσωπα συγκεκριμένα και ανθρώπινους χαρακτήρες, έθιμα και συμπεριφορές - αποθανατίζει όμως θυμοσοφώντας. Ο σατιρικός του δηλαδή λόγος δε φωτογραφίζει απλά την καθημερινή πραγματικότητα. Τρυπώνει μέσα σε αυτή, βλέπει πίσω από αυτή.
Με τη σάτιρά του χαρίζει γέλιο - άλλοτε γάργαρο, άλλοτα στυφό. Προκαλεί πίκρα και αγανάκτηση, όταν γράφει για το κακό και το άδικο. Προσφέρει αγάπη και σεβασμό όταν αναφέρεται στους λαϊκούς ανθρώπους - "λοξούς" ή "ίσιους". Εκδηλώνει πάθος για την όμορφη ανθρώπινη ζωή. Καταθέτει σοφία λαϊκή, γνώση κοινωνική.
Με τους στίχους του μας σεργιανάει στο παρελθόν - ανθρώπινα ζεστό, ταξικά σκληρό. Μας δείχνει το μέλλον - οδυνηρό για όλους. Μας καλεί στο σήμερα να βλέπουμε και ν' ακούμε, να δίνουμε και να παίρνουμε, να ζούμε δημιουργικά.
Σίγουρα ο στίχος του κρατά το τοπικό χρώμα, μα η σκέψη του αναδίνει μια καθολικότητα. Ο λόγος του παραμένει διεισδυτικός - άλλοτε επιγραμματικός, άλλοτε αναλυτικός. Δεν είναι επιφανειακός, έστω και αν κάποιες φορές φαίνεται τέτοιος - κρύβει βαθύ νόημα, ανακεφαλαιώνει γνώσεις και αποκρυπτογραφεί εμπειρίες.
Πάντως, προκαλεί κατάπληξη η στιχουργική ευχέρεια του Γ. Αυγουστάτου. Δε χρειάζεται ο Γεράσιμος να πιάσει χαρτί και μολύβι για να γράψει - να σβήνει και να ξαναγράφει - τους στίχους του. Εκεί που όρθιος δουλεύει μες το υπόγειο του ή σκυφτός περπατάει στο δρόμο στιχογραφεί μες το μυαλό του και μετά ... το τυπώνει στο χαρτί.
Οταν του ζητήσεις να σου στιχούργησει, σκέφτεται ελάχιστα, στρέφει το βλέμμα προς τα κάτω και αμέσως σου απλώνει τους στίχους του με ποικιλία και ζωντάνια.
Η περίπτωση του Γ. Αυγουστάτου θυμίζει την ανάλογη περίπτωση του Γ. Μολφέτα. Και δεν υπάρχει υπερβολή σε αυτή τη συσχέτιση. Ο Μολφέτας διακρινόταν για την ευχέρεια του στη στιχουργική, όπως μάλιστα έχει καταγραφεί από τους φίλους και συνεργάτες του. Οι ίδιοι μάλιστα έχουν μιλήσει και για την «αναγκαστική» έμπνευση του Μολφέτα, όταν του ζητούσαν να γράψει για συγκεκριμένο θέμα ή να διαφημίσει κάποιο προϊόν ή να γνωστοποιήσει μια εκδήλωση.
'Εχοντας υπόψη τα παραπάνω για το Μολφέτα, πιστεύουμε ότι ανάλογη είναι και η περίπτωση του Γ. Αυγουστάτου, τον οποίο έχουμε ζήσει κατά τις ώρες τις έμπνευσής του και της καταγραφής της.
Αληθινοί, λοιπόν, στίχοι, τσουχτεροί και πιπεράτοι, δροσεροί και ανάλαφροι, εύκολα διαβάζονται - αποστηθίζονται, αν θέλετε - και "ρουφιούνται".
Και περιμένουμε την επόμενη συλλογή".

Πέτρος Πετράτος, φιλόλογος από τον πρόλογο του έργου.

Πρόταση του Βιβλιοπωλειου "Κύβος"

Comments:

Τελευταία ενημέρωση Σάββατο, 01 Αύγουστος 2015
< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Σεπ 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/10/21
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 06:55
Δύση: 17:49

Σελήνη
12 ημερών

Ιλαρίωνος, Σωκράτους, Θεοδότης μάρτυρος, Φιλοθέου, Βαρνάβα και Ιλαρίωνος των οσίων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...