Αρχική arrow Νέα - Ειδήσεις arrow Να επιστραφούν τα αγάλματα του Ξι

Να επιστραφούν τα αγάλματα του Ξι

Παρασκευή, 05 Φεβρουάριος 2016

Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη

Να επιστραφούν τα

αγάλματα του Ξι

Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα σε τοπικό περιοδικό και αθηναϊκές εφημερίδες, τα οποία αναπαράχθηκαν από τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ανακινήθηκε το ζήτημα της τύχης των έξι αγαλμάτων και των υπόλοιπων αρχιτεκτονικών μελών (κιονόκρανα και βάσεις κιόνων), που είχαν ανελκυσθεί το καλοκαίρι του 1980 από ρωμαϊκό ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή του Ξι της Παλικής.
Το γλυπτό εκείνο σύνολο μεταφέρθηκε μετά από λίγες εβδομάδες στην Αθήνα, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, για συντήρηση και μελέτη, με την υπόσχεση προς την τότε  δημοτική αρχή και τους κατοίκους του Ληξουριού ότι θα επιστραφεί στον τόπο ανέλκυσής του για τη μόνιμη έκθεσή του. Αντί γι’ αυτό τα έξι εντυπωσιακά αγάλματα, σύμφωνα με τα παραπάνω δημοσιεύματα, εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στην  Καλαμάτα…
Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στην τελευταία συνεδρίασή του (29-1-2016) θεώρησε επιβεβλημένο να συζητήσει το θέμα αυτό για δυο λόγους:
--Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τον τόπο ανέλκυσής τους: το Ξι ανήκει στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουριού. Και η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη ως Βιβλιοθήκη που εδρεύει στο Ληξούρι μπορεί και πρέπει να έχει λόγο για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αφορά στο Ληξούρι.
--Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τη δεύτερη «ιδιότητα» της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, καθώς είναι γνωστό ότι ταυτόχρονα λειτουργεί και ως Μουσείο, όπου μεταξύ των εκθεμάτων του περιλαμβάνεται και μια συλλογή κλασικών και ελληνιστικών αρχαιοτήτων.
Με βάση τα παραπάνω το Εφορευτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε:
1. να συνεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και με κάθε ενδιαφερόμενο - τοπικό φορέα ή συμπολίτη - προκειμένου τα αγάλματα του Ξι μαζί με τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη  να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο, την Κεφαλονιά·
2. να ζητήσει τα παραπάνω αρχαιολογικά ευρήματα να εκτεθούν στο Μουσείο του Ληξουριού, το οποίο τους αμέσως επόμενους μήνες, μετά από κάποιες μικροεπισκευές και τοποθέτηση συστήματος ασφάλειας, θα φιλοξενήσει  για κανονική και ολοκληρωμένη λειτουργία τη «Δημόσια Κεντρική [Ιακωβάτειο] Βιβλιοθήκη – Μουσείο Τυπάλδων-Ιακωβάτων Ληξουρίου». 
Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να επικοινωνήσει μαζί μας (τηλ. 26710-91325).

Για το Εφορευτικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Πέτρος Πετράτος

Comments:

< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Σεπ 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/10/21
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 06:55
Δύση: 17:49

Σελήνη
12 ημερών

Ιλαρίωνος, Σωκράτους, Θεοδότης μάρτυρος, Φιλοθέου, Βαρνάβα και Ιλαρίωνος των οσίων

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...