Αρχική arrow Νέα - Ειδήσεις arrow Σε ένα χρόνο μπορεί να λειτουργήσει το νέο κτίριο του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου

Σε ένα χρόνο μπορεί να λειτουργήσει το νέο κτίριο του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου

Πέμπτη, 22 Οκτώβριος 2015

Γεράσιμος Φόρτες:

Σε ένα χρόνο μπορεί να λειτουργήσει το νέο κτίριο του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου

Είναι ιδιαίτερα θετική η πρόσφατη ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου ότι με την πρόσκληση για χρηματοδότηση υποδομών πρόνοιας στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που υπέγραψε στις 13/10 «θα επανεκκινήσει το Γηροκομείο Αργοστολίου που είχε απενταχθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή».
Τώρα είναι η (τελευταία ίσως) ευκαιρία να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει επιτέλους το νέο κτίριο του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα.
Σύμφωνα με την πρόσκληση του Περιφερειάρχη (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ/2. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ) οι δικαιούχοι πράξεων που θα ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αναλαμβάνουν μεταξύ των άλλων την υποχρέωση
« Να διασφαλίσουν το λειτουργικό αποτέλεσμα της πράξης, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για το σκοπό αυτό»
Όμως:
Αν ενταχθεί μόνο η β’ φάση στο νέο ΕΣΠΑ, όπως διαφαίνεται, σε ένα περίπου χρόνο (15 μήνες όριζε η αρχική σύμβαση) το έργο μπορεί μεν να ολοκληρωθεί, αλλά ….. δεν θα είναι λειτουργικό (δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί), αν δεν θα έχει ολοκληρωθεί και η α΄φάση !

Η διασφάλιση, λοιπόν, του λειτουργικού αποτελέσματος του έργου αν δεν αποτελεί πρόβλημα για την ετοιμότητα της αίτησης που θα υποβληθεί το επόμενο διάστημα (μέχρι 30/11/2015), σίγουρα θα είναι πρόβλημα με την ολοκλήρωση του έργου.
Ο αντιδήμαρχος Διονύσης Λυκούδης έχει ενημερώσει ότι ήδη οφείλονται στον εργολάβο για την α΄φάση γύρω στα 800.000 ευρώ.
Συνολικά για να ολοκληρωθεί η α΄φάση και να καταστεί λειτουργική απαιτούνται 1,5 με 2 εκατ. ευρώ, αφού έχει αφαιρεθεί από την εργολαβία του έργου το σύνολο του εξοπλισμού και των μηχανημάτων που προβλέπεται.
Από πού λοιπόν θα βρεθούνε τα λεφτά για την ολοκλήρωση της α΄φάσης όταν το Υπουργείο δεν δίνει από το 2009 τα χρήματα που είχε υποσχεθεί και έτσι δεν μπορεί να καταστεί λειτουργική και η β΄φάση και μαζί το σύνολο του νέου κτιρίου;

Η πρόσκληση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης δεν αποκλείει τη δυνατότητα να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα.
Ειδικότερα στο «περιεχόμενο της πρόσκλησης» αναφέρεται ότι μεταξύ των δράσεων και παρεμβάσεων που περιλαμβάνει η πρόσκληση είναι και «η προμήθεια εξοπλισμού (ιατρο-τεχνολογικού, ξενοδοχειακού κλπ) μονάδων πρόνοιας, και αφορά σε εμπροσθοβαρή έργα».
Σύμφωνα δε με την ορολογία του ΕΣΠΑ «εμπροσθοβαρή έργα» χαρακτηρίζονται όσα «επιτρέπουν την ταχύτερη απορρόφηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου και είναι ώριμα προς υλοποίηση, δηλαδή έχει υπογραφεί η σύμβαση».
Με την πρόσκληση λοιπόν του Περιφερειάρχη παρέχεται η δυνατότητα για την ένταξη και της α΄φάσης του γηροκομείου που θα πρέπει να αξιοποιηθεί.
Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν διαλύονται οι δύο υπάρχουσες εργολαβίες και γίνεται επανεκκίνηση τους αμέσως.

Η λύση λοιπόν υπάρχει – και έχει προ πολλού κατατεθεί από τις 7/10/2013:                                                                                      Μαζί με την πρόταση για την β΄φάση στο νέο ΕΣΠΑ να κατατεθεί και η α΄φάση ως υποέργο   

Η αίτηση θα εξεταστεί από την διαχειριστική αρχή του προγράμματος που εδρεύει στην Κέρκυρα και της οποίας προΐσταται ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος.
Θεωρώ ότι με καλή πρόθεση απ’όλες τις πλευρές μπορεί να παρακαμφθούν οι όποιες ενστάσεις.
Εξάλλου αρκετά έργα στα Ιόνια Νησιά έχουν ακολουθήσει την διαδικασία ολοκλήρωσή τους με την ταχτική της ένταξης υποέργων στο βασικό έργο στα προηγούμενα προγράμματα και μάλιστα θεωρήθηκαν ως επιλέξιμες, δαπάνες που είχαν ήδη πληρωθεί.
Στην αντίθετη περίπτωση (της μη ένταξης και της α΄ φάσης στο νέο ΕΣΠΑ) πρέπει ή να λειτουργήσει μόνη της η β΄ φάση ή να βρεθούν τα λεφτά για να ολοκληρωθεί και η α΄ φάση. 

Σίγουρα τώρα είναι η ευκαιρία για να δρομολογηθεί αξιόπιστα η κατασκευή και η λειτουργικότητα του νέου σύγχρονου κτιρίου του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου που οραματιστήκαμε με την σύνταξη της εμβληματικής μελέτης την περίοδο 2003 – 2004* που τώρα εφαρμόζεται, έστω και με προβλήματα, για το ιστορικότερο και σημαντικότερο κοινωνικό ίδρυμα της Κεφαλονιάς.
Σε ένα χρόνο το νέο κτίριο του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου μπορεί να λειτουργήσει !

Αργοστόλι 22/10/2015

Μάκης Φόρτες
Δήμαρχος Αργοστολίου
1995 – 2006


* Η μελέτη που σήμερα υλοποιείται παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο θέατρο «ΚΕΦΑΛΟΣ» στις 15/12/2004 από εμένα ως Πρόεδρο του Ιδρύματος, την Αντιπρόεδρο αείμνηστη Λίλιαν Βεργωτή και από τον Κεφαλονίτη μηχανικό Γεράσιμο Μολφέτα και τους συνεργάτες του που την είχαν συντάξει.
Μάλιστα η πρόσοψη του νέου Γηροκομείου επί της Λεωφόρου Βεργωτή είναι πιστό αντίγραφο αυτής του προσεισμικού κτιρίου, έτσι που να αποκαθίσταται η ιστορική μνήμη κάτι που έχει λείψει δυστυχώς από τα μετασεισμικά δημόσια κτίρια.

Comments:

< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Σεπ 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/10/20
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 06:54
Δύση: 17:51

Σελήνη
11 ημερών

Αρτεμίου μεγαλ., Γερασίμου Κεφαλληνίας, Ματρώνης οσίας
(Γεράσιμος, Αρτέμιος, Άρτεμις)

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...