Αρχική arrow Νέα - Ειδήσεις arrow Το πρώτο ελληνικό νησί που αποχαιρετά την πλαστική σακούλα

Το πρώτο ελληνικό νησί που αποχαιρετά την πλαστική σακούλα

Τετάρτη, 02 Δεκέμβριος 2015

Το πρώτο ελληνικό νησί που «αποχαιρετά»

την πλαστική σακούλα

Οι πλαστικές σακούλες αποτελούν μεγάλη απειλή για τους θαλάσσιους πληθυσμούς

Σε ιστορική ημέρα αναδεικνύεται η 1η Δεκεμβρίου για την Αλόννησο και ίσως ολόκληρη την Ελλάδα. Το όμορφο νησί του Αιγαίου, «σπίτι» για τις φώκιες Monachus Monachus, γίνεται η πρώτη ελληνική περιοχή που καταργεί τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν φιλικές προς το περιβάλλον σακούλες για τη μεταφορά αγαθών, όπως ανακοίνωσε το Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΜΚΟ, μαθητές των σχολείων και εθελοντές του Δήμου Αλοννήσου, ενημέρωσαν τους κατοίκους που επισκέπτονταν καταστήματα του νησιού για την πρωτοβουλία, διανέμοντάς τους, παράλληλα, φυλλάδια του προγράμματος και πάνινες τσάντες για να αντικαταστήσουν με αυτές την πλαστική σακούλα στις καθημερινές τους αγορές.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ, που «αγκάλιασαν» με ενθουσιασμό τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τα πρώτα βήματά της, σταμάτησαν τη διάθεση πλαστικών σακουλών, παρέχοντας την εναλλακτική των αντίστοιχων επαναχρησιμοποιούμενων, ούτως ώστε η κατάργηση της πλαστικής σακούλας στην Αλόννησο να αποκτήσει τον πλέον καθολικό και διευρυμένο χαρακτήρα.

«Σε μια εποχή που η οικονομική δυσπραγία έχει καθηλώσει την προώθηση βιώσιμων προτάσεων, ένα μικρό νησί αποδεικνύει έμπρακτα τη βούλησή του να προασπίσει το φυσικό του πλούτο και να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες κοινότητες, υιοθετώντας νέες πρακτικές και μια άλλη κουλτούρα απέναντι στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Η Αλόννησος γυρνάει σελίδα, πρωτοπορεί στο -κρισιμότατο για τη βιωσιμότητα των ελληνικών νησιών- πεδίο της προστασίας και διατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και αναδεικνύεται σε κορυφαίο προορισμό εναλλακτικού τουρισμού», υπογραμμίζεται από το δίκτυο των ΜΚΟ που ανέλαβαν την πρωτοβουλία της δράσης.

Η Αλόννησος είναι το σπίτι για τον πιο σημαντικό πληθυσμό της φώκιας Monachus
Για τα επόμενα στάδια του προγράμματος, έχει προγραμματιστεί η περαιτέρω διανομή πάνινων τσαντών και ενημερωτικού υλικού σε όλα τα νοικοκυριά του νησιού, καθώς επίσης και η υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές, βιωματικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς, εθελοντικών καθαρισμών ακτών και εργαστηρίων διαβούλευσης με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων.

Σημειώνεται ότι στη δράση συμμετείχαν ο δήμαρχος Αλοννήσου, κ. Πέτρος Βαφίνης, οι αντιδήμαρχοι, κ.κ. 'Αγγελος Αργυρίου και Kώστας Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτης Τσουκανάς, δημοτικοί Σύμβουλοι, οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, κ.κ. Ναταλία Ρουμελιώτη και Ελένη Τούντα, του Ιδρύματος Thalassa που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, κ. Ιουλία Κρικώνη.
Τέλος, τo πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, με τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa.

Σημειώνεται ότι η χρήση πλαστικών σακούλων αποτελεί έναν από τους βασικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Η απειλή είναι εξίσου μεγάλη και για τους πληθυσμούς που κατοικούν στις θάλασσες οι οποίοι είτε παγιδεύονται είτε καταναλώνουν τις σακούλες με σαφείς κινδύνους για τη ζωή τους.

efsyn.gr

Comments:

< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Σεπ 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/10/23
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 06:57
Δύση: 17:47

Σελήνη
14 ημερών

Ιακώβου του αδελφοθέου, Ιγνατίου Κων/πόλεως, Ιωάννου νεομάρτ.
(Ιάκωβος)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...