Αρχική arrow Νέα - Ειδήσεις arrow H ξεχωριστή στιγμή του φετινού Τρύγου

H ξεχωριστή στιγμή του φετινού Τρύγου

Σάββατο, 01 Αύγουστος 2015

Eνιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας & Ιθάκης

H ξεχωριστή στιγμή του φετινού Τρύγου

Ο σημερινός Κεφαλλονίτης και Θιακός ερασιτέχνης οινοποιός δεν στέκεται αμέτοχος θεατής στην ωρίμανση του σταφυλιού του, γιατί σήμερα έχει τα μέσα να παρακολουθεί άγρυπνα την πορεία ωρίμανσης με συνεχείς δειγματοληψίες από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Όταν λέμε ωρίμανση του σταφυλιού εννοούμε μια ορισμένη σχέση οξέων και σακχάρων που περιέχονται μέσα σε κάθε ρώγα του σταφυλιού, και η οποία κάποια συγκεκριμένη στιγμή φτάνει στην ιδανικότερη ισορροπία της.
Είναι λοιπόν μεγάλη η απόφαση για το πότε ήρθε η κατάλληλη ημέρα για τον Τρυγητό. Και μάλιστα η κατάλληλη στιγμή για τις διαβαθμίσεις της θερμοκρασίας μέσα στην ίδια ημέρα προκαλούν διαφορές στη φρεσκάδα και στο άρωμα του σταφυλιού. Οι πρώτες πρωινές ώρες έχει αποδειχθεί ότι είναι οι καλύτερες. Τα σταφύλια είναι τότε δροσερά και δεν θα ταλαιπωρηθούν από τον ήλιο κατά την μεταφορά τους στα οινοποιεία.
Άλλωστε ο τρυγητός είναι τέχνη. Τα λευκά σταφύλια των ντόπιων ποικιλιών Ρομπόλα,  Μοσχάτο, Τσαούσι και Βοστιλίδι χρειάζονται πολύ λεπτή μεταχείριση στο πως κόβονται και στο που τοποθετούνται για να μεταφερθούν στα οινοποιεία.
Το πρωτογενές άρωμα κάθε ευγενικής ντόπιας ποικιλίας βρίσκεται στο φλοιό κάθε ρώγας, που διατηρείται και προφυλάσσεται όσο χρόνο η ρώγα μένει ακέραια.
Είναι σκόπιμο να τονισθεί ότι η προσοχή για τη σωστή διαφύλαξη και ακεραιότητα των ρωγών θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι για το κόκκινο κρασί όπου οι τανίνες δρουν προστατευτικά στο ερυθρό γλεύκος από κάθε είδους οξειδώσεις.

Comments:

< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Οκτ Οκτ Οκτ Οκτ 01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 Δεκ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/11/13
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 07:20
Δύση: 17:23

Σελήνη
5 ημερών

Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Δαμασκηνού και Δαμιανού
(Δαμασκηνός, Δαμιανός, Χρυσόστομος)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...