Αρχική arrow Περί Ορέξεως arrow Γνωρίζοντας τον χαλβά

Γνωρίζοντας τον χαλβά

Τετάρτη, 25 Φεβρουάριος 2015

Γνωρίζοντας τον χαλβά


Της Μαργαρίτας Βούλτεψη

Διαιτολόγου - Διατροφολόγου,Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία

Ο χαλβάς είναι ένα έδεσμα το οποίο παρασκευάζεται με κύρια πρώτη ύλη το σουσάμι. Το σουσάμι καλλιεργείται κυρίως σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Οι κύριες χώρες που το παράγουν είναι η Κίνα, η Ινδία και το Σουδάν.
Οι σπόροι του σησαμίου περιέχουν πάνω από το 50% έλαιο, το οποίο είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών με σημαντικότερη την οικογένεια των τοκοφερολών. Ειδικότερα σε έρευνα που αφορούσε τον προσδιορισμό της βιταμίνης Ε σε σπόρους, τα προϊόντα τους και τα σπορέλαιά τους, βρέθηκε ότι το σουσάμι περιείχε την τρίτη μεγαλύτερη ποσότητα  βιτ.Ε (22,43mgr/100gr) ανάμεσα σε 13 σπόρους. Επιπλέον οι λιγνάνες του σησαμίου ενισχύουν την δράση της βιτ.Ε, ενώ η κυριότερη λιγνάνη του, η σεσαμίνη, μειώνει ή επιβραδύνει τον καρκίνο του μαστού, συντελεί στην μείωση της χοληστερόλης του αίματος και επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης.
Ταυτόχρονα το σουσάμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, σίδηρο, φωσφορο,κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο, στοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Το 25% των σπόρων είναι πρωτεΐνες πλούσιες στα θειούχα αμινοξέα μεθειονίνη και κυστίνη. Τόσο το σουσάμι, όσο και τα προϊόντα του (ταχίνι, σησαμέλαιο) είναι τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχουν ορισμένα αμινοξέα στα οποία οι υπόλοιπες φυτικές τροφές υστερούν.
Τέλος, οι ουσίες του σησαμίου, βελτιώνουν τη λειτουργία του ήπατος, βοηθώντας το να διασπά τοξικές ουσίες, όπως η αιθανόλη.
Για την παρασκευή του χαλβά χρησιμοποιούνται εκτός από σουσάμι, γλυκόζη και διάφορες άλλες βοηθητικές ύλες. Οι σπόροι του σησαμίου δεν προστίθενται ως έχουν αλλά υπό την μορφή πάστας, αφού πρώτα υποστούν κάποια επεξεργασία, όπως αφαίρεση περισπερμίου και άλεση.
Προσέχουμε πάντα την μερίδα του χαλβά, η οποία είναι 2-3 δάχτυλα.
Καλή Σαρακοστή

Comments:

< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Σεπ 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/10/19
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 06:53
Δύση: 17:52

Σελήνη
9 ημερών

Ιωήλ προφήτου, Ουάρρου και Σαδώα μαρτύρων, Μνάσωνος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...