Αρχική arrow Περί Ορέξεως arrow Μια νέα πρόταση για την οινοποίηση των επτανησιακών κρασιών από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Μια νέα πρόταση για την οινοποίηση των επτανησιακών κρασιών από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Παρασκευή, 04 Οκτώβριος 2013

Μια νέα πρόταση για την οινοποίηση των επτανησιακών κρασιών από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Σημαντικά για το μέλλον της οινοποίησης των επτανησιακών ποικιλιών ήταν τα αποτελέσματα των μελετών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τα οποία ανακοινώθηκαν στο σεμινάριο που έγινε αυτή την εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του Τμήματος στο Αργοστόλι.
Συγκεκριμένα, στα εργαστήρια του Τμήματος απομονώνονται στελέχη ζυμομύκητα από τις τοπικές ποικιλίες σταφυλιών Ρομπόλα Κεφαλονιάς, Βερντέα Ζακύνθου και Βερτζαμί Λευκάδας ώστε να παρασκευαστούν ζύμες που διατηρούν τα πλήρη, αυθεντικά, «παλιά» αρώματα των τριών επτανησιακών ποικιλιών κατά την οινοποίησή τους, ακόμη και αν αυτή γίνεται με σύγχρονες, μαζικές μεθόδους. Απώτερος στόχος είναι τέτοιες «ιθαγενείς» ζύμες να αντικαταστήσουν τις ζύμες του εμπορίου που χρησιμοποιούνται σήμερα.


Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου (υπεύθυνη: Επίκουρος Καθηγήτρια Ευφημία Ηρειώτου) παρουσιάστηκαν οι πρώτες επιτυχημένες, τόσο σε μικρή όσο και σε βιομηχανική κλίμακα, δοκιμές οινοποίησης Ρομπόλας με τη νέα ζύμη από τον Συνεταιρισμό Ρομπόλας και το Οινοποιείο Gentilini. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν αναλυτικά οι επιπτώσεις της ζύμης στον αρωματικό χαρακτήρα του κρασιού, καθώς και τα αποτελέσματα του πειραματικού μέρους των μελετών.


Επίσης, έγινε συγκριτική γευστική δοκιμή μεταξύ Ρομπόλας που οινοποιήθηκε με τη νέα ζύμη και Ρομπόλας οινοποιημένης με ζύμη του εμπορίου. Τα σχόλια του κοινού, στο οποίο παρευρίσκονταν και οινοποιοί της Κεφαλονιάς, ήταν θετικότατα υπέρ της νέας μεθόδου, καθώς έτσι αναδεικνύονται εντονότερα τα ξεχωριστά αρώματα της ποικιλίας.
Πρόκειται για μια δράση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με σκοπό τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με τις εφαρμογές της και την ανάδειξη των ιδιαίτερων επτανησιακών προϊόντων. Η ίδια εργαστηριακή διαδικασία εφαρμόζεται και για τη ποικιλία Βερντέα της Ζακύνθου και για την ποικιλία Βερτζαμί της Λευκάδας –και βεβαίως μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε άλλη τοπική ποικιλία σταφυλιών.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

Comments:

< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Σεπ 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/10/19
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 06:53
Δύση: 17:52

Σελήνη
9 ημερών

Ιωήλ προφήτου, Ουάρρου και Σαδώα μαρτύρων, Μνάσωνος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...