Αρχική arrow Περί Ορέξεως arrow Το νερό …νεράκι στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος

Το νερό …νεράκι στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος

Τετάρτη, 05 Αύγουστος 2015

Το νερό …νεράκι στη λειτουργία

του ανθρώπινου σώματος

Της Μαργαρίτας Βούλτεψη

Διαιτολόγου - Διατροφολόγου,

Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία

Οι περισσότερες αναφορές στις ημερήσιες θρεπτικές ανάγκες του ανθρώπου αφορούν τα λίπη, τους υδατ/κες ,τις πρωτεινες,τις βιταμίνες και τα άλατα. Οι ημερήσιες ανάγκες σε νερό απλά αναφέρονται ή τελείως αγνοούνται. Το νερό όμως, μετά το οξυγόνο, αποτελεί το κυριότερο θρεπτικό συστατικό της ζωής. Η απλή αυτή χημική ‘ένωση (Η2Ο) είναι αποτέλεσμα της ένωσης 2 ατόμων υδρογόνου (Η) και ενός ατόμου οξυγόνου (Ο) και αποτελεί την πολυπληθέστερη ουσία στον πλανήτη γη.

Στον μέσο ενήλικα άντρα, με ποσοστό λίπους 18% το σώμα του αποτελείται από 60-65% νερό(44Lt) ,ενώ στη μέση γυναίκα με 25% λίπος το νερό αντιπροσωπεύει το 50-55% (40Lt) του σωματικού βάρους της. Η διαφορά οφείλεται στη στο γεγονός ότι ο μέσος άντρας έχει μεγαλύτερο ποσοστό μυϊκής μάζας από τις γυναίκες.


Η συνεχής παροχή νερού στον οργανισμό είναι τόσο απαραίτητη, που τολμώ να πω έχει προτεραιότητα , σε ημερήσια βάση , σε σχέση με όλες τις άλλες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός. Για να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη σωστής, ΣΥΝΕΧΟΥΣ ενύδρωσης του οργανισμού, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο άνθρωπος δύναται να επιβιώσει περισσότερο από 60 ημέρες χωρίς τροφή, μήνες χωρίς βιταμίνες και άλατα, αλλά αδυνατεί να επιβιώσει χωρίς νερό περισσότερες από 15-18 ημέρες .

Το νερό αποτελεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο πραγματοποιείται μια τεράστια σειρά λειτουργιών του οργανισμού. Αποτελεί το μέσο διάλυσης, απορρόφησης και μεταφοράς όλων των θρεπτικών ουσιών. Το 75-85% των μυϊκών ιστών και το 22% των οστών είναι νερό. Το 83% το αίματος αποτελείται από νερό. Το αίμα αντιπροσωπεύει το 8% του ολικού σωματικού βάρους. Για παράδειγμα σε ένα άτομο 70 κιλών τα 5,6 κιλά είναι αίμα. Είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργιά του καρδιο-κυκλοφορικού συστήματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η διατήρηση της σωστής πίεσης του αίματος. Απομακρύνει μεταβολικά απόβλητα του σώματος, καθώς επίσης βοηθάει και το πεπτικό στη διαδικασία της πέψης, το οποίο χρησιμοποιεί αρκετά λίτρα νερό ημερησίως.

Η σωστή λειτουργία του εγκεφάλου δεν δύναται να πραγματοποιηθεί , σε περίπτωση απώλειας υγρών, διότι τα ¾ του εγκεφάλου αποτελούνται από νερό.
Τα 6 ποτήρια νερό την ημέρα που αναφέρονται στην Ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία , ότι χρειάζεται ο οργανισμός , είναι αρκετά για τους βόρειους λαούς, οι οποίοι ζουν σε υγρά κλίματα τα οποία έχουν και περιορισμένη ηλιοφάνεια. Η ποσότητα αυτή δεν επαρκεί για το ελληνικό, ξηρό και με μεγάλη ηλιοφάνεια κλίμα. Ιδιαίτερα όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο για αρκετό χρονικό διάστημα, τα  2 – 2,5Lt είναι  η ελάχιστη ίσως λογική ποσότητα που θα πρέπει να καταναλώνουμε.

Οι περισσότεροι από εμάς πίνουμε νερό, μόνο όταν διψάμε. Αυτό αποτελεί μεγάλο λάθος, γιατί όπως ήδη έχουμε πει , η αίσθηση της δίψας δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού σε νερό.

Σκεφτείτε ότι για την κόπωση και την υπνηλία, τα νεύρα και γενικότερα κάποια ίσως κακή διάθεση  που νιώθετε ίσως και να φταίει η κατάστασης υδάτωσης του οργανισμού σας!


Η σωστή επανυδάτωση πραγματοποιείται μόνο με συνεχή, συνειδητή προσπάθεια κατανάλωσης υγρών, ανεξάρτητα από το αίσθημα της δίψας.

Είναι τόσο απλό!!!

Της Μαργαρίτας Βούλτεψη

Διαιτολόγου - Διατροφολόγου,

Master Practitioner στις Διατροφικές

Διαταραχές και την Παχυσαρκία

Λ. Βεργωτη 30 Αργοστόλι

τηλ.2671400428-6976584858

">

Comments:

< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Σεπ 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/10/20
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 06:54
Δύση: 17:51

Σελήνη
11 ημερών

Αρτεμίου μεγαλ., Γερασίμου Κεφαλληνίας, Ματρώνης οσίας
(Γεράσιμος, Αρτέμιος, Άρτεμις)

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...