Αρχική arrow Τεχνολογία arrow Ηχητικό κατσαβίδι που επισκευάζει νεύρα

Ηχητικό κατσαβίδι που επισκευάζει νεύρα

Κυριακή, 18 Μάιος 2014

Ηχητικό κατσαβίδι που «επισκευάζει» νεύρα

Παραπέμπει περισσότερο σε κάτι το οποίο θα έβλεπε κανείς σε σειρά επιστημονικής φαντασίας, από τον «Dr Who» ως το «Star Trek», ωστόσο η δουλειά των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης είναι πέρα για πέρα αληθινή: ένα ηχητικό κατσαβίδι το οποίο κάποια στιγμή ενδεχομένως να μπορεί να «επισκευάζει» νεύρα.
Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο Lab on Chip της Royal Society of Chemistry, και το Heptagon Acoustic Tweezer ενδεχομένως σύντομα να είναι σε θέση να παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα πάνω στο αντικείμενο της τοποθέτησης/ χειραγώγησης κυττάρων μέσω ενός ηχητικού εργαλείου -"κατσαβιδιού".
Στον χώρο της μηχανικής ιστών είναι σημαντικό να υπάρχει ακριβής έλεγχος πάνω στην τοποθέτηση των κυττάρων, ωστόσο προηγούμενες μεθοδολογίες τέτοιου "cell patterning" ήταν είτε δύσχρηστες, είτε περιορισμένων δυνατοτήτων, είτε δαπανηρές και χρονοβόρες.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι προέρχονταν από μία ευρεία γκάμα αντικειμένων (από μηχανολογία μέχρι βιολογία) δημιούργησαν μία πρωτοποριακή, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη μέθοδο δημιουργίας δυναμικών «ψηφιδωτών/ ακολουθιών» κυττάρων, μέσω μίας φορητής συσκευής που χρησιμοποιεί τον ήχο για τον χειρισμό κυττάρων και σωματιδίων στον χώρο.
Η δρ. Αν Μπερνασό εξήγησε ότι μέσω της χρήσης αυτής της ηχητικής συσκευής ήταν δυνατή η χειραγώγηση κυττάρων έτσι ώστε να δημιουργούν σύνθετες δομές - ένα είδος «κυτταρικού ταρτάν». Επιπροσθέτως, η ομάδα έδειξε ότι αυτό το «κυτταρικό ταρτάν» θα μπορούσε να βοηθήσει στον ευθυγραμμισμό των νευρώνων - ένα βήμα προς την κατεύθυνση της επιδιόρθωσης νεύρων.
Σύμφωνα με τον δρα Μάθις Ρίλε, του Institute of Molecular Cell and Systems Biology, φιλοδοξία των ερευνητών είναι η μετατροπή αυτού που τώρα είναι μία εφαρμογή διαστάσεων σε τρισδιάστατη. Σε εκείνο το σημείο, εκτιμά ότι θα είναι δυνατή η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα περιέχει τα κύτταρα ενός ατόμου, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιδιόρθωση ζημιών σε νεύρα πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με τις υπάρχουσες μεθόδους - οι οποίες ούτως ή άλλως δεν έχουν υψηλό βαθμό επιτυχίας.

naftemporiki.gr

Comments:

< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Σεπ 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/10/19
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 06:53
Δύση: 17:52

Σελήνη
9 ημερών

Ιωήλ προφήτου, Ουάρρου και Σαδώα μαρτύρων, Μνάσωνος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...