Αρχική arrow Τεχνολογία arrow Επανάσταση στη φυσική με την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων

Επανάσταση στη φυσική με την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων

Παρασκευή, 12 Φεβρουάριος 2016

Επανάσταση στη φυσική με την

ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων

Η ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων επαληθεύει τη θεωρία της Σχετικότητας

Έπειτα από 100 χρόνια από τη θεωρητική πρόβλεψη για την ύπαρξή τους, στo πλαίσιo της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, σήμερα δόθηκε αίσιο τέλος στις πολύχρονες προσπάθειες επιστημονικών ομάδων για την πειραματική επαλήθευση των βαρυτικών κυμάτων.
Έτσι, όπως ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ερευνητές από το πείραμα Advanced LIGO, ανίχνευσαν ένα σήμα βαρυτικών κυμάτων στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, ένα επίτευγμα που όχι απλώς επαληθεύει και την τελευταία πρόβλεψη της Γενικής Σχετικότητας, αλλά αποτελεί ορόσημο για ολόκληρη την ιστορία της φυσικής.
Σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, τέτοιες «ρυτιδώσεις» στον χωρόχρονο δημιουργεί σχεδόν οποιαδήποτε κίνηση ενός ουράνιου σώματος. Η έντασή τους, ωστόσο, είναι εξαιρετικά μικρή στην περίπτωση που η πηγή τους δεν είναι ένα εξαιρετικά βίαιο συμπαντικό φαινόμενο, όπως η σύγκρουση δύο μελανών οπών. Από μία τέτοια σύγκρουση προήλθε το σήμα που ανιχνεύθηκε από το πείραμα Advanced LIGO στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Σεπτεμβρίου οι ερευνητές κατέγραψαν μία μέτρηση στον ένα ανιχνευτή του πειράματος στη Λουϊζιάνα, το οποίο χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερα ανιχνεύθηκε και στoν δεύτερο ανιχνευτή, στην Ουάσιγκτον.
Τους επόμενους μήνες, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις δύο καταγραφές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η μορφή των σημάτων έχει τα χαρακτηριστικά που, όπως προβλέπεται θεωρητικά, θα πρέπει να διαθέτουν τα βαρυτικά κύματα από τη συγχώνευση δύο μαύρων τρυπών.

Για πολλούς ερευνητές που δεν συμμετέχουν στο πείραμα, η ανακάλυψη είναι βέβαιο πως θα κερδίσει το βραβείο Νόμπελ.
Επίσης, ανοίγει ένα νέο «παράθυρο» στη μελέτη του σύμπαντος, αφού δίνει τη δυνατότητα κατασκευής νέων ανιχνευτών οι οποίοι θα καταγράφουν και θα αναλύουν τέτοια σήματα από βίαια φαινόμενα του σύμπαντος.

Comments:

< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Σεπ 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/10/23
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 06:57
Δύση: 17:47

Σελήνη
13 ημερών

Ιακώβου του αδελφοθέου, Ιγνατίου Κων/πόλεως, Ιωάννου νεομάρτ.
(Ιάκωβος)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...