Αρχική arrow Τεχνολογία arrow Εξηγήθηκε η μυστηριώδης αρχαία ηφαιστειακή δραστηριότητα της Αυστραλίας

Εξηγήθηκε η μυστηριώδης αρχαία ηφαιστειακή δραστηριότητα της Αυστραλίας

Τρίτη, 21 Οκτώβριος 2014

Εξηγήθηκε η μυστηριώδης αρχαία ηφαιστειακή δραστηριότητα της Αυστραλίας


Αυστραλοί επιστήμονες πιστεύουν πως κατάφεραν να λύσουν το μακροχρόνιο μυστήριο που περιβάλλει τη μοναδική ενεργή ηφαιστειακή περιοχή της Αυστραλίας, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.


Η έρευνα μελέτησε μια ηφαιστειακή περιοχή στην οποία έλαβαν χώρα περισσότερα από 400 ηφαιστειακές εκρήξεις τα τελευταία τέσσερα εκατομμύρια χρόνια. Η περιοχή έχει μήκος 500 χιλιομέτρων και εκτείνεται από τη Μελβούρνη ως την πόλη Μάουντ Γκάμπιερ στα νότια της χώρας, περιβάλλοντας ένα ανενεργό ηφαίστειο που εξερράγη για τελευταία φορά πριν από 5.000 χρόνια.

«Τα ηφαίστεια στην περιοχή αυτή της Αυστραλίας σχηματίζονται από μια πολύ διαφορετική διαδικασία σε σχέση με τα περισσότερα ηφαίστεια της Γης, τα οποία εμφανίζονται στις άκρες των τεκτονικών πλακών», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ρόντρι Ντέιβις.

«Διαπιστώσαμε πως η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή προήλθε από μία μοναδική αλληλεπίδραση μεταξύ των τοπικών διακυμάνσεων στο πάχος της ηπείρου, τις οποίες μπορέσαμε να χαρτογραφήσουμε για πρώτη φορά, και της κίνησης της ηπείρου, η οποία μετακινείται κατά επτά εκατοστά βόρεια προς τη Νέα Γουϊνέα και την Ινδονησία κάθε χρόνο», πρόσθεσε ο Ντέιβις.

Η ηφαιστειακή περιοχή είναι σχετικά ρηχή, με βάθος λιγότερο από 200 χιλιόμετρα, σε ένα σημείο όπου το παλιό τμήμα της ηπείρου, ηλικίας 2,5 δισεκατομμυρίων ετών, συναντά ένα λεπτότερο, νεότερο τμήμα, το οποίο σχηματίστηκε τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτές οι μεταβολές στο πάχος προκαλούν αλλαγές στα ρεύματα εντός του υποκείμενου μανδύα, αντλώντας θερμότητα από βαθύτερα στρώματα προς την επιφάνεια.

Η ομάδα του Ντέιβις θα εφαρμόσει τώρα την ίδια τεχνική και υπολογιστικά μοντέλα σε άλλα ηφαιστειακά μυστήρια του πλανήτη.

«Υπάρχουν περίπου πενήντα άλλες παρόμοιες απομονωμένες ηφαιστειακές περιοχές σε όλο τον κόσμο, πολλές από τις οποίες είμαστε τώρα σε θέση να εξηγήσουμε», δήλωσε ο Ντέιβις.

Πηγή: naftemporiki

Comments:

< Προηγούμενα Επόμενα >


Get Adobe Flash Player

Module CU3ER needs Adobe Flash Player. Get it by clicking the image below!
Get Flash Player

Paparazzi Menu

Event Calendar

Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
Σεπ 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 Νοέ Νοέ Νοέ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/10/22
Kefalonia, Greece

Ανατ.: 06:56
Δύση: 17:48

Σελήνη
13 ημερών

Αβερκίου του ισαποστόλου, των Αγίων 7 παίδων των εν Εφέσω

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...